Chiny - Kuchnia

Chińska sztuka kulinarna jest jedną z najbardziej cenionych kuchni na świecie i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ oprócz wspaniałego smaku, kuchnia chińska jest jednocześnie bardzo wiekowa. Kuchnia chińska miała możliwość na przestrzeni wielu lat rozprzestrzenić się po świecie wraz z emigracją mieszkańców tego kraju i dostosować się do gustów innych nacji.   

Wielowiekowa historia kuchni chińskiej czyni ją szczególnie uporządkowaną i wyrafinowaną. Wszystko ma tu swoje miejsce, dokładnie tak jak we wszechświecie, w którym żyjemy. Kuchnia chińska jest powiązana z energią potrzebną do życia i filozofią chińską, to tradycja, która kultywuje zdrowy sposób życia, odpowiednie przygotowywanie potraw, stosowanie świeżych produktów. Każda potrawa opiera się o medyczną wiedzę chińczyków. Dlatego wszystkie stosowane produkty i przyprawy mają swoje zastosowanie w kuchni chińskiej, oprócz tego są one dostosowywane do indywidualnych potrzeb każdego człowieka, to stosuje się w zależności od występowania i pory roku.  
Potrawy przygotowywane przez chińczyków są bardzo różnorodne, wszystko tak naprawdę zależy od regionu w jakim się znajdziemy. W tradycyjnej chińskiej sztuce kulinarnej można wyróżnić podział na cztery główne regiony różniące się od siebie menu i sposobem przygotowywania potraw: Syczuan, Szanghaj, Kanton i Pekin.
Kuchnia północy reprezentowana przez Pekin została w dużej mierze ukształtowana przez chiński muzułmanizm, dwór cesarski i oczywiście zwyczaje panujące w regionie. Ogromną popularnością w tej części Chin cieszą lekkie bułki przygotowywane na parze i chiński makaron. Północ Chin w odróżnieniu do pozostałych części kraju praktycznie nie używa ryżu, podstawowymi składnikami każdego dania są warzywa, imbir, kiełki, baranina, jagnięcina i krewetki. Najbardziej cenioną potrawa jest makaron Cza Ciang Mein.
Południowa kuchnia, dzięki ciepłemu klimatowi jest najbardziej złożoną i wyrafinowaną ze wszystkich kuchni chińskich. Południe to bogactwo smaków płynący z owoców i kolorowych przypraw. W tej części Chin spożywa się dużo owoców morza i ryb, a każdą potrawę przygotowuje się szybko i skromnie tak aby nie zabić cenny wartości odżywczych.  

Wschodnie wybrzeże Chin reprezentuje kuchnia Szanghajska, która wręcz tonie w bogactwie produktów z morza. Pełne tutaj ryb i owoców morza
Zachód Chin może pochwalić się najbardziej żyznymi terenami. W potrawach zachodu używa się dużo ryżu, warzyw i owoców. Większość dań jest bardzo pikantnych. Charakterystyczną cechą tego regionu jest wędzenie posiłków, którego otrzymuje dzięki dymowi pochodzącemu z palonej herbaty, cukru i sosny.   

Nie wiesz gdzie jechać?

Wypełnij poniższy formularz, a my pomożemy
Ci wybrać najlepszą ofertę.

Zostaw wiadomość »

Zadzwoń do nas

12 333 77 79
 pn-sb: 10-21, nd: 10-20

Przewodnik - losowe artykuły

Tymi uliczkami chodzili pierwsi chrześcijanie

Syria kojarzy się przeciętnemu człowiekowi z niespokojnym...

Na co zwrócić uwagę przy wycieczkach last minute

„W przypadku imprezy Last minute Klient nie może stawia...

Najlepsze miejsca dla lubiących zwiedzanie

Wakacje to nie tylko błogie wylegiwanie się na plaży czy...

Riwiera Egejska - bajkowa kraina w której się zakochasz

Riwiera Egejska, do niedawna mało znana polskim turystom...

Ruszyło stacjonarne biuro podróży!

Wycieczka.pl rozszerzyła swoją działalność i od dzisiaj...

Na co zwrócić uwagę przy wyborze hotelu?

Zapadła decyzja – jedziemy na wakacje! Przed nami dużo...

Polecane wycieczki

Dlaczego warto rezerwować
na Wycieczka.pl?
  • Gwarancja najniższej ceny!
  • Miła i fachowa pomoc konsultanta
  • Bezpieczne zakupy
Odwiedź nasz salon sprzedaży
w Krakowie!
Biuro Podróży Wycieczka.pl
Futura Park Kraków
ul. Prof. A. Różańskiego 32
32-085 Modlniczka k. Krakowa

Zobacz na mapie »

Najlepsze biura podróży na Wycieczka.pl

Pomożemy Ci znaleźć odpowiednią ofertę.
Zostaw swój numer. Oddzwonimy wkrótce.