Indie - Kuchnia

Kuchnia indyjska w pełni ujmuje piękno mijających chwil w tym kraju. Pełno tutaj bogactw pochodzący z natury. Kuchnia indyjska to powiew świeżości i kolorów.
Sztuka kulinarna serwowana w Indiach jest jak żywą paleta francuskiego impresjonisty, tutaj na każde danie spadają kolorowe przyprawy. Szafran, chilli, curry, imbir, kurkuma, kardamon - ten wspaniały popis kontrastów i barw tworzy unikalny aromat kuchni indyjskiej.

Charakterystyczną cechą współczesnej kuchni indyjskiej jest bogactwo smaków pochodzących z produktów wysokiej jakości. Każde danie to osobna mozaika różnorodnych składników. Ta niepowtarzalność potraw opiera się na odpowiednim dobieraniu przypraw.
Kuchnia indyjska odzwierciedla rzeczywistość tego kraju, to jak spotkanie dwóch przeciwstawnych światów: mocnej rzeczywistości z cukierkowym bogactwem indyjskich pałaców. Dania przygotowywane przez indyjskich szefów kuchni z jednej strony są wyjątkowo ostre, zaś z drugiej do przesady ociekają słodkością.

Kuchnia indyjska jest ważną częścią codziennego życia,  posiłek jest wręcz łączony z religią. W tradycyjnym menu indyjskim odnajdziemy w większości dania wegetariańskie. Wyjątkiem jest północna część Indii, gdzie spożywa się dużo baraniny, drobiu i jagnięciny. Oczywiście wszystko jest zależne od religijności -  ortodoksyjni hindusi są jaroszami.
W kuchni indyjskiej wyróżniamy zróżnicowanie ze względu na podział kulturowy różnych regionów kraju. Kuchnię indyjską można podzielić na cztery odrębne tradycje kulinarne.  
Zachodnie część Indii to tzw. kuchnia bombajska. Popisowym daniem regionu jest kaczka bombajska. Warto również spróbować znanej na całym świecie chałwy, która jest deserem reprezentatywnym dla regionu. 

Sztukę kulinarną północnej części Indii ukształtował islam. Na północy podstawą każdego dania są chlebki pszeniczne, a także potrawy przygotowywane są z baraniny, drobiu i wieprzowiny. Niemal każdy posiłek serwowany jest wraz z gotowaną soczewicą.
Kuchnia wschodu opiera się na ryżu, soczewicach i rybach. Porcje podawane w tym regionie są o wiele mniejsze niż w pozostałych częściach kraju. Wschód wyróżnia się słodkimi potrawami przyrządzanymi z białego sera.

Południe to kuchnia wegetariańska z charakterystycznymi dla tego regionu ostrymi przyprawami. Do wielu dań dodawany jest kokos i mleko kokosowe. Główny posiłek kończy się potrawą przygotowaną z ryżu i jogurtu, która ma na celu złagodzenie pieczenia po wcześniejszych, ostrych potrawach.

Przewodnik   Miasta i regiony
 

Indie Oferty

11-10-2017 / 7 dni
od: 3490 zł
 
11-03-2018 / 9 dni
od: 3890 zł
 
22-04-2018 / 7 dni
od: 4068 zł
 
06-11-2017 / 6 dni
od: 4277 zł
 
26-06-2018 / 7 dni
od: 4399 zł
 

Nie wiesz gdzie jechać?

Wypełnij poniższy formularz, a my pomożemy
Ci wybrać najlepszą ofertę.

Zostaw wiadomość »

Zadzwoń do nas

12 333 77 79
 pn-sb: 10-21, nd: 10-20

Przewodnik - losowe artykuły

Najlepsze miejsca dla lubiących zwiedzanie

Wakacje to nie tylko błogie wylegiwanie się na plaży czy...

Przysmaki kuchni śródziemnomorskiej

Prawie każdy słyszał o gazpacho czy frittacie. Ale co si...

Długi weekend

Majówka i inne długie weekendy stały się popularną form...

Poznaj zalety wycieczek first minute!

W ostatnim czasie wybuchł prawdziwy boom na wycieczki last...

Tymi uliczkami chodzili pierwsi chrześcijanie

Syria kojarzy się przeciętnemu człowiekowi z niespokojnym...

Bułgaria pachnąca słońcem

Morze leniwie wdziera się w złoty piasek, słońce promiennie...

Polecane wycieczki

Dlaczego warto rezerwować
na Wycieczka.pl?
  • Gwarancja najniższej ceny!
  • Miła i fachowa pomoc konsultanta
  • Bezpieczne zakupy
Odwiedź nasz salon sprzedaży
w Krakowie!
Biuro Podróży Wycieczka.pl
Futura Park Kraków
ul. Prof. A. Różańskiego 32
32-085 Modlniczka k. Krakowa

Zobacz na mapie »

Najlepsze biura podróży na Wycieczka.pl

Pomożemy Ci znaleźć odpowiednią ofertę.
Zostaw swój numer. Oddzwonimy wkrótce.