Austria – Kuchnia
Austriacka sztuka kulinarna wyróżnia się bardzo różnorodnym menu. Niejednolity charakter kuchni austriackiej wynika z wielokulturowości tego państwa, które w dawnych czasach funkcjonowało jako Austro – Węgry.
O kuchni austriackiej mówi się czasem, że stanowi swoisty miszmasz który w dużym stopniu opiera się na wpływach niemieckich, węgierskich, jak również włoskich, francuskich, a nawet czeskich.
Kuchnia austriacka znana jest na całym świecie z przepysznych ciast, takich jak strudel czy czekoladowy sacher. Austriacy mają nawet swój rodzaj pączków tzw. kipfle. Zwiedzając Austrię warto zajrzeć do charakterystycznych dla tego kraju cukierni i spróbować tamtejszych specjałów. Austria jest po prostu słodka!
Co ciekawe jedyna potrawa, która uznawana jest na całym za austriacką – sznycel wiedeński, w rzeczywistości związana jest z tym krajem jedynie swoja nazwą. Trzeba zwrócić uwagę jak sznycel jest przyrządzony, ponieważ ten prawdziwy jest przygotowany z cielęciny, a nie tak jak tańsze wersje – z wieprzowiny.