Bahamy – Kuchnia
Jak wiadomo Bahamy są krajem typowo wyspiarskim słynącym ze wspaniałych ryb i owoców morza, jednak archipelag bahamski odróżnia się od pozostałych państw położonych na Oceanie Atlantyckim terenami nizinnymi, które świetnie nadają się do uprawy roli. Oprócz wymienionych wcześniej ryb i owoców morza, na miejscowych talerzach pojawiają się świeże warzywa, owoce i przyprawy.
Równie często można odnaleźć potrawy przygotowane z lokalnych kóz i owiec. W kuchni bahamskiej można odnaleźć szerokie wpływy afrykańskiej sztuki kulinarnej, takie dania jak „foo foo”, „moi moi” i „agidi” zostały zapoczątkowane w Afryce.
Najsmaczniejsze i najbardziej egzotyczne są wszelkie skorupiaki, mięczaki a nawet glony, które mimo mało apetycznego wyglądu przygotowywane są smakowicie przez miejscowych szefów kuchni. Najpopularniejszym daniem jest o dziwo hiszpańśka paella, składająca się z krewetek, ryżu i warzyw. Oczywiście na miejscu można zjeść typowo europejskie dania, a nawet uraczyć się jedzeniem z fastfooda.