Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Birma   /  Birma – Kuchnia
sxc.hu

Birma – Kuchnia

Kuchnia Birmy stanowi mieszankę dwóch słynnych kuchni świata indyjskiej oraz tajskiej.
Jak w większości krajów azjatyckich podstawą większości dań jest ryż z różnymi dodatkami  – mięsem, rybami i warzywami.

Z mięs popularna jest baranina, jagnięcina i mięso kozie, ze względów religijnych nie jada się natomiast wołowiny. To najczęściej wykorzystywanych warzyw należy soczewica, fasola i groch, natomiast co ciekawe ziemniak jest warzywem drogim i mało popularnym. Ważnym elementem birmańskiej diety są owoce – kokos, granat, jabłka, ananasy itp. Wiele dań przygotowywanych jest również z owoców morza – ryb, krabów, kalmarów, krewetek, homarów, kałamarnic.
Najpopularniejszym napojem w Birmie jest zielona herbata podawana do każdego posiłku.

Najpopularniejsze potrawy:
Wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, tamaryndu i kurkumy
Khao Soy – rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny
Tampura – ryż z warzywami

Zostaw komentarz

Oferta dedykowana

Formularz kontaktowy

Nie wiesz dokąd jechać? Masz pytanie lub po prostu chcesz się z nami skontaktować?
Zapraszamy do wypełnienia formularza, przygotujemy ofertę specjalnie dla Ciebie.

Twoje dane kontaktowe

Dorośli: - + Dzieci: - +

Kiedy i dokąd

Wyczyść Wyczyść Popularne kierunki Wszystkie kierunki Bułgaria
Egipt
Grecja
Hiszpania
Tunezja
Turcja
Wyspy Zielonego Przylądka
Włochy
Zjednoczone Emiraty Arabskie

Długość pobytu

do 3 dni 4-6 dni 7-9 dni 10-13 dni 14-16 dni

Dodatkowe informacje