Chiny – Kuchnia
Chińska sztuka kulinarna jest jedną z najbardziej cenionych kuchni na świecie i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ oprócz wspaniałego smaku, kuchnia chińska jest jednocześnie bardzo wiekowa. Kuchnia chińska miała możliwość na przestrzeni wielu lat rozprzestrzenić się po świecie wraz z emigracją mieszkańców tego kraju i dostosować się do gustów innych nacji.
Wielowiekowa historia kuchni chińskiej czyni ją szczególnie uporządkowaną i wyrafinowaną. Wszystko ma tu swoje miejsce, dokładnie tak jak we wszechświecie, w którym żyjemy. Kuchnia chińska jest powiązana z energią potrzebną do życia i filozofią chińską, to tradycja, która kultywuje zdrowy sposób życia, odpowiednie przygotowywanie potraw, stosowanie świeżych produktów. Każda potrawa opiera się o medyczną wiedzę chińczyków. Dlatego wszystkie stosowane produkty i przyprawy mają swoje zastosowanie w kuchni chińskiej, oprócz tego są one dostosowywane do indywidualnych potrzeb każdego człowieka, to stosuje się w zależności od występowania i pory roku.
Potrawy przygotowywane przez chińczyków są bardzo różnorodne, wszystko tak naprawdę zależy od regionu w jakim się znajdziemy. W tradycyjnej chińskiej sztuce kulinarnej można wyróżnić podział na cztery główne regiony różniące się od siebie menu i sposobem przygotowywania potraw: Syczuan, Szanghaj, Kanton i Pekin.
Kuchnia północy reprezentowana przez Pekin została w dużej mierze ukształtowana przez chiński muzułmanizm, dwór cesarski i oczywiście zwyczaje panujące w regionie. Ogromną popularnością w tej części Chin cieszą lekkie bułki przygotowywane na parze i chiński makaron. Północ Chin w odróżnieniu do pozostałych części kraju praktycznie nie używa ryżu, podstawowymi składnikami każdego dania są warzywa, imbir, kiełki, baranina, jagnięcina i krewetki. Najbardziej cenioną potrawa jest makaron Cza Ciang Mein.
Południowa kuchnia, dzięki ciepłemu klimatowi jest najbardziej złożoną i wyrafinowaną ze wszystkich kuchni chińskich. Południe to bogactwo smaków płynący z owoców i kolorowych przypraw. W tej części Chin spożywa się dużo owoców morza i ryb, a każdą potrawę przygotowuje się szybko i skromnie tak aby nie zabić cenny wartości odżywczych.
Wschodnie wybrzeże Chin reprezentuje kuchnia Szanghajska, która wręcz tonie w bogactwie produktów z morza. Pełne tutaj ryb i owoców morza
Zachód Chin może pochwalić się najbardziej żyznymi terenami. W potrawach zachodu używa się dużo ryżu, warzyw i owoców. Większość dań jest bardzo pikantnych. Charakterystyczną cechą tego regionu jest wędzenie posiłków, którego otrzymuje dzięki dymowi pochodzącemu z palonej herbaty, cukru i sosny.