Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Chiny   /  Chiny – Kuchnia
http://www.flickr.com/photos/26889198@N07/ / CC BY-SA 2.0

Chiny – Kuchnia

Chińska sztuka kulinarna jest jedną z najbardziej cenionych kuchni na świecie i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ oprócz wspaniałego smaku, kuchnia chińska jest jednocześnie bardzo wiekowa. Kuchnia chińska miała możliwość na przestrzeni wielu lat rozprzestrzenić się po świecie wraz z emigracją mieszkańców tego kraju i dostosować się do gustów innych nacji.   

Wielowiekowa historia kuchni chińskiej czyni ją szczególnie uporządkowaną i wyrafinowaną. Wszystko ma tu swoje miejsce, dokładnie tak jak we wszechświecie, w którym żyjemy. Kuchnia chińska jest powiązana z energią potrzebną do życia i filozofią chińską, to tradycja, która kultywuje zdrowy sposób życia, odpowiednie przygotowywanie potraw, stosowanie świeżych produktów. Każda potrawa opiera się o medyczną wiedzę chińczyków. Dlatego wszystkie stosowane produkty i przyprawy mają swoje zastosowanie w kuchni chińskiej, oprócz tego są one dostosowywane do indywidualnych potrzeb każdego człowieka, to stosuje się w zależności od występowania i pory roku.  
Potrawy przygotowywane przez chińczyków są bardzo różnorodne, wszystko tak naprawdę zależy od regionu w jakim się znajdziemy. W tradycyjnej chińskiej sztuce kulinarnej można wyróżnić podział na cztery główne regiony różniące się od siebie menu i sposobem przygotowywania potraw: Syczuan, Szanghaj, Kanton i Pekin.
Kuchnia północy reprezentowana przez Pekin została w dużej mierze ukształtowana przez chiński muzułmanizm, dwór cesarski i oczywiście zwyczaje panujące w regionie. Ogromną popularnością w tej części Chin cieszą lekkie bułki przygotowywane na parze i chiński makaron. Północ Chin w odróżnieniu do pozostałych części kraju praktycznie nie używa ryżu, podstawowymi składnikami każdego dania są warzywa, imbir, kiełki, baranina, jagnięcina i krewetki. Najbardziej cenioną potrawa jest makaron Cza Ciang Mein.
Południowa kuchnia, dzięki ciepłemu klimatowi jest najbardziej złożoną i wyrafinowaną ze wszystkich kuchni chińskich. Południe to bogactwo smaków płynący z owoców i kolorowych przypraw. W tej części Chin spożywa się dużo owoców morza i ryb, a każdą potrawę przygotowuje się szybko i skromnie tak aby nie zabić cenny wartości odżywczych.  

Wschodnie wybrzeże Chin reprezentuje kuchnia Szanghajska, która wręcz tonie w bogactwie produktów z morza. Pełne tutaj ryb i owoców morza
Zachód Chin może pochwalić się najbardziej żyznymi terenami. W potrawach zachodu używa się dużo ryżu, warzyw i owoców. Większość dań jest bardzo pikantnych. Charakterystyczną cechą tego regionu jest wędzenie posiłków, którego otrzymuje dzięki dymowi pochodzącemu z palonej herbaty, cukru i sosny.   

Zostaw komentarz

Oferta dedykowana

Formularz kontaktowy

Nie wiesz dokąd jechać? Masz pytanie lub po prostu chcesz się z nami skontaktować?
Zapraszamy do wypełnienia formularza, przygotujemy ofertę specjalnie dla Ciebie.

Twoje dane kontaktowe

Dorośli: - + Dzieci: - +

Kiedy i dokąd

Wyczyść Wyczyść Popularne kierunki Wszystkie kierunki Bułgaria
Egipt
Grecja
Hiszpania
Tunezja
Turcja
Wyspy Zielonego Przylądka
Włochy
Zjednoczone Emiraty Arabskie

Długość pobytu

do 3 dni 4-6 dni 7-9 dni 10-13 dni 14-16 dni

Dodatkowe informacje