Cypr – Kuchnia
W południowej części Cypru w restauracjach spotyka się jedzenie, będące połączeniem tradycji brytyjskich i bliskowschodnich, co zdaniem niektórych turystów nie jest najlepszym połączeniem. Prawie do każdego dania podawane są frytki. Nie najlepszą i nieco nudną kuchnię rekompensują z pewnością doskonałe cypryjskie wina, piwa i brandy.
Popularne są dania z ryb, a także przekąski z ziaren zbóż, orzechów itd. Do miejscowych specjałów na Cyprze, których warto skosztować, należą np. takie dania, jak kolokótes (pierożki z dynią, rodzynkami i pszenicą), eliópitta (ciasto z oliwkami), flaośnes (ciastka z serem jajkiem i rodzynkami, popularne głownie w okresie Wielkanocy), soushośkou (migdały w melasie gronowej i soku różanym), pastelláki (batony z sezamem i orzeszkami) oraz w części północnej börek (paszteciki francuskie z mięsem i serem) czy różne rodzaje pizzy ( amawiane w pizzeri, czyli w Pideci)
Cypr będzie smakować Polakom.