Dania – Bornholm
Turyści, którzy odwiedzili Bornholm słusznie określają ją „Perłą Bałtyku”, „Majorką Północy” i „Słoneczną Wyspą” i odważnie zapowiadają, że powrócą do tego bajkowego miejsca. Co najważniejsze – słowa dotrzymują, a to najlepsze świadectwo potwierdzające urok Bornholmu.
Bornholm może pochwalić się wyjątkową, nienaruszoną naturą oraz bardzo dobrze rozwiniętą bazą turystyczną i bogatą historią, której wpływy widać na każdym kroku, nawet nazwę wyspa odziedziczyła po plemieniu Burgundów.
Ciekawostką może być fakt, że Bornholm to królestwo jeży, których jest w tamtejszych rejonach cała masa. Podobnie jak ryb. Dorsze, flądry, łososie i inne morskie przysmaki podawane są w Bornholmie w przeróżny sposób, warto zatem odwiedzić wyspę chociażby dla samej kuchni. Obawy, które towarzyszą nam podczas wyjazdu w bardziej egzotyczne miejsca, zupełnie nie mają tutaj miejsca. Przykazanie „Nie jadaj w nieznanych lokalach” to na Bornholmie największe przewinienie. Na wyspie najlepiej smakują regionalne potrawy od kucharzy, którzy dania testują na swojej skórze, a nie bazują na sztywnych przepisach.
Natura obdarzyła niezwykle hojnie Bornholm, wyrzeźbione skały zestawiła z czystymi plażami i morzem. Czy można chcieć od przyrody czegoś więcej?
Ponadto niesamowite wrażenie wywrą na nas tamtejsze plaże, które zupełnie nie przypominają przeludnionych europejskich, czy nawet polskich wybrzeży. Tutaj panuje błogi spokój, morze otulone jest wydmami, wzdłuż których znajdują się malownicze, drewniane domki. Bornholm to miejsce, w którym się wypoczywa, relaksuje i uczy nawyku pozytywnego myślenia a to najważniejsza pamiątka z wakacji.