Ekwador – Kuchnia
Podstawowym składnikiem tradycyjnej kuchni ekwadorskiej jest ryż, który jest wszechobecny w każdej potrawie. W ekwadorskim menu pojawią się również takie dodatki jak kukurydza, soczewica, groch, banan. W kuchni Ekwadoru nie brakuje mięs, w tym przypadku przeważa wieprzowina i kurczaka.
Miejscowym rarytasem jest świnka morska z różna, która serwowana jest w całości. Innym przysmakiem, którym wprost rozkoszują się miejscowi jest świńska skóra, podawana na różne sposoby, może być surowa, smażona, gotowana czy prażona, wszystko zależy od smaku i upodobań kulinarnych.
Na wybrzeżu Ekwadoru ogromną popularnością cieszą owoce morza i ryby. Popisowym daniem lokalnych mistrzów sztuki kulinarnej jest zupa rybna i marynata z ryb.
W Andach podstawą wszelkich dań są ziemniaki, które podaje się prawie o każdej porze dnia, do każdej potrawy. Ziemniaki w kuchni Ekwadoru pojawiają się nawet w zupach. Szerokim uznaniem może pochwalić się również kukurydza, którą przygotowuje się podobnie jak naszym kraju w całych kolbach.
Nie możemy zapomnieć, że Ekwador to nie tylko warzywa i ryby, ale również kolorowe bogactwo owoców. Na miejscu będziemy mogli spróbować takich owoców egzotycznych jak tamaryndowiec, naranjilla, marakuja i papaja, czy bananów, mango, ananasów i pomarańczy.
W Ekwadorze będziemy mieli niepowtarzalną okazje spróbować egzotycznych gatunków ryb, owoców, przypraw, ale również słynnej herbaty parzonej z liści koki.