Holandia – Kuchnia
Tradycyjna Holenderska kuchnia opiera się w znacznym stopniu na produktach bogatych w białko. Na podstawowy jadłospis serwowany przez większość holenderskich kucharzy , składają się steki, ryby, sery oraz bardzo syte zupy. Ludność holenderska lubi jeść dużo i dobrze, niemniej jednak sztuka kulinarna tego kraju jest mało urozmaicona.
Coraz częściej w technice przygotowywania dań pojawiają się naleciałości francuskie. Takie hybrydy dodają potrawą szczypty smaku i atrakcyjności.
Sztandarowym produktem kuchni holenderskiej są wyśmienite sery. Najpopularniejsze gatunki to:
– gouda – rozróżniana w zależności od swojej dojrzałości na kilka różnych szczepów, specyficzną odmianą goudy jest leidse, do której podczas produkcji dodaje się ziarenka czarnuszki bądź kminku,
– edam – ma charakterystyczny okrągły kształt, jego brzegi są specjalnie polewane czerwonym woskiem,
– maasdam – to ulubieniec koneserów, wyróżniający się dużymi dziurami i mocnym smakiem.
Miłośnicy potraw rybnych będą wprost zachwyceni bogatą gamą gatunków ryb i wieloma sposobami ich podawania. Można tu zakupić solone śledzie wprost z beczki, węgorza wędzonego, makrele obtaczane bułką, małże a także gotowane, smażone oraz duszone na grillu ryby. Godnym polecenia jest zielony śledź, którego jada się na surowo wraz z marynowaną cebulką.
Mówiąc o Holandii nie można zapomnieć o tamtejszych piwach. Najpopularniejszym piwem w Holandii jest lager pilzner. Można wypić ich o wiele więcej niż w Polsce, ponieważ jeden kufel to ok. 0,2l. Musimy za niego zapłacić ok. 1,5EUR. Najtańsze jest piwo butelkowe, za 0,5l zapłacimy niecałe 1EUR. Ceny piw zarówno w restauracjach jak i małych knajpkach są bardzo zbliżone. Najpopularniejszą marką holenderskiego piwa jest oczywiście Heineken, Grolsch i Amstel. Ich smak charakteryzuje się szczególną wyrazistością i większą ilością alkoholu. Ponadto warte spróbowania są browary regionalne, np.: produkowane w Brabancji Północnej Dommels czy te pochodzące z Limburgii – De Ridder czy Gulpen. Ci, którzy preferują słabsze piwa zachwycą się oud bruin, często charakteryzujące się smakiem owocowym. W zależności od sezonu pojawiają się różne typy i smaki piwa, tak np. latem możemy skosztować witbier, czyli białego piwa a jesienią bokbier o owocowym aromacie. Piwo Raaf podawane z cytryną jest prawdziwą ulgą w upalne dni, podobno niezwykle orzeźwia.