Indonezja – Kuchnia
Kuchnia w Indonezji jest połączeniem kuchni arabskiej, indyjskiej, europejskiej i chińskiej. Największy na świecie archipelag wysp wyróżnia się ogromną różnorodnością sztuki kulinarnej. Każda z wysp wyróżnia się swoim własnym, odrębnym stylem. Jest to wynik tradycji, religii a nawet warunków glebowych i klimatu. Na wyspie Bali kuchnia jest ostra i obfitująca w przyprawy, a na Jawie z kolei jada się dania łagodne i słodkie.
Podstawą kuchni indonezyjskiej jest mięso, ryby, ryż i owoce morza. Charakterystyczną potrawą dla tego kraju, jest ryż podawany z paroma rodzajami mięsa lub rybami. To wszystko polewane jest różnymi sosami bądź ozdobione warzywami dla urozmaicenia smaku. Egzotykę kuchni indonezyjskiej podkreśla stosowanie smażonych orzeszków ziemnych, delikatnej pasty krewetkowej i kokosów (lekkie sałatki z ananasem, ogórkiem lub mleczkiem kokosowym należą do najbardziej lubianych przez turystów). Na archipelagu ze względów kulturowych nie są popularne napoje alkoholowe, a częściej pija się wodę i soki.
Jedzenie na ulicach niekiedy wygląda bardzo apetycznie ,ale nie wszystkie z serwowanych potraw są warte spróbowania. Do najsmaczniejszych należą: Nasi Gorent ( smażony ryż z krewetkami, mięsem wołowym i drobiowym oraz jajkiem, doprawiony papryką, cebulą, szczypiorkiem, czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami), Sate to kawałeczki kurczaka, podawane na wykałaczkach z grilla, polane sosem z orzechów ziemnych i ryżu. Ayam Goreng uwielbiany jest za swój europejski smak, jest to smażony kurczak z ryżem i szpinakiem, który turyści wykonują później sami w domu. Popularnością cieszy się także Soto, jest to zupa z kurczakiem i jajkiem, z dodatkiem ryżu i chińskiego makaronu. Godnym polecenia jest Bakar Girang (ryba w całości smażona na grillu).
Godne polecenia restauracje w Nuda Dua, Benoa:
Poco Loco – Jalan Pantai Peming; podawana jest kuchnia meksykańska.
Ole Ole – centrum handlowe Galleria; tutaj serwowana jest kuchnia śródziemnomorska.
Pica Pica – centrum handlowe Galleria; kychnia śródziemnomorska ze szczególnym uwzględnieniem kuchnii hiszpańska.
Bum Bu – Jalan Pratama Tanjung Benoa; tradycyjna kuchnia indonezyjska.
Kejak – konkurencja Bum Bu. Serwowana jest kuchnia indonezyjska.
Popularne restauracje w Denpasar
Hongkong – jak sama nazwa wskazuje, tutaj serwowana jest kuchnia chińska.
Night Market („nocny targ”) – przy ulicy Jalan Melati / Angsoka. Tutaj możemy zjeść wyśmienite specjały kuchnii indonezyjskiej.
W Kuta, Seminyak oraz Legia turyści upodobali sobie m.in.
Un’s Restaurant – Jalan Pantai/Poppies Lane; jeśli zatęsknimy za kuchnią międzynarodową, tutaj możemy zjeść najlepsze potrawy z tej kategorii.
C-Line – Jalan Kartika Plaza; chlubą jest tu serwowana kuchnia azjatycka, którą warto spróbować
Terasa – spaghetti, makarony, sery – czyli typowa włoska..
Kin Khao – Jalan Kartika Plaza; restauracja tajlandzka, niezwykle smaczna, jeśli będziemy w pobliżu warto wstąpić i spróbować dań tajlandzkich.
Hard Rock Cafe – Jalan Pantai Kuta; kwintesencja kuchnii amerykańskiej.
i w końcu Warisan – Jalan Raya Kerobokan; smaczna kuchnia francuska w sercu Indonezjii
Przydatne w restauracjach słownictwo:
NASI- ryż
GORENG- smażony
AYAM- kurczak
SAMBAL- pikantny (najlepiej zapytać przed smażeniem)
AQUA- woda
TAMPA ES (ICE)- bez lodu (lepiej zamawiać napoje bez lodu, ponieważ nigdy nie wiadomo skąd może pochodzi woda z której został zamrożony)
TEH- herbata
KOPI- kawa
SATU, DUA, TIGA- jeden, dwa, trzy
TRIMA KASI- dziękuję
SAMA SAMA – nie ma za co, nie dziękuj