Irlandia – Kuchnia
Jeśli chodzi o kuchnię irlandzką to należy od razu wymienić gulasz z baraniny bądź jagnięciny, podawany z ziemniakami, cebulą, porem, kaszą, marchewką i kluseczkami z łoju. Całość jest podobno przepyszna! Szczególnie ziemniaki i mięso smakują wspaniale, ponieważ od XIX w. stanowią podstawę diety Irlandczyków.
Nie można zapomnieć o kawie irlandzkiej, podawanej z whisky i śmietaną. O whisky należy powiedzieć słówko więcej. Takie marki jak Paddy’s, Jameson’s czy Powers to prawdziwe irlandzkie, alkoholowe rarytasy. Irlandczycy piją whisky samą i nawet dodany lód traktują jak grzech ciężki. Paradoksalnie jednak uwielbiają whisky na gorąco podawany z cukrem, goździkami i cytryną.
Skoro jesteśmy w temacie alkoholowym koniecznie trzeba wspomnieć o irlandzkim piwie. Słynny Guinnes to marka sama w sobie, piwo uwielbiane jest także w Polsce, aczkolwiek sami Irlandczycy mówią, że to piwo najlepiej smakuje w irlandzkim pubie. Piwo nalewa się tu powoli, pianka jest gęsta, a sam browar doskonały. Słodszym od Guinnes’a piwem jest Murphy’s z Cork, który również jest Am bardzo lubiany. Pamiętajmy jednak, że za złoty trunek w Irlandii zapłacimy minimum 4Euro.