Kolumbia – Kuchnia
Z racji dużej różnorodności kulturowej, miejscowa sztuka kulinarna składa się z wpływów kuchni europejskiej, lokalnej tradycji i kuchni afrykańskiej. Niestety nie istnieje żadna potrawa, którą można uznać za narodową i reprezentującą kuchnie kolumbijską.
Podstawą większości dań przygotowywanych przez Kolumbijczyków są ziemniaki, ryż i kukurydza. Kuchnia kolumbijska to duża ilość kolorowych warzyw i roślin strączkowych. W domowych przepisach nie może zabraknąć świeżych pomidorów, cebuli, szczypiorku, fasoli, grochu czy soczewicy.
Ogromną popularnością cieszy się grill, który podniesiony jest do rangi kultu. W całym kraju organizowane są festyny i święta grilla. Kolumbijski grill odróżnia się swoją budową od powszechnie znanego paleniska, pionowym ułożeniem rusztu. Miłośnicy tego rodzaju sztuki kulinarnej smażą na takim rożnie kilka mięs na raz. Często w jednym połączeniu odnajdziemy wołowinę, kurczaka, wieprzowinę, nogi wieprzowe, udziec jagnięcy, żeberka oraz różnego rodzaju kiełbasy, takie jak morcilla (kaszanka).
Oryginalną kuchnią może poszczycić się obszar zlokalizowany wzdłuż wybrzeża karaibskiego. Tutaj oprócz typowych mięs można skosztować takich rarytasów jak wątroba wieloryba, ryż kokosowy czy Suero, który jest czymś pomiędzy jogurtem, a kwaśną śmietaną. Suero jest wyśmienitym deserem wraz ze smażonymi bananami.
W rejonie Bogoty popularnym daniem, jest zupa z kurczaka, z dodatkiem kukurydzy, ziemniaków, awokado i lokalnych ziół takich jak guascas. Tradycyjnymi dodatkami, które znajdą zastosowanie w większości potraw są kapary i śmietana.