Peru – Kuchnia
Warto także zasmakować peruwiańskiej kuchni. Typową potrawą jest
ceviche de corvina, czyli marynowana ryba z cytryną, cebulą i chili.
Ryba podawana jest z ziemniakami na zimno. Jeśli dodamy krewetki
otrzymamy ceviche de camarones. Peruwiańczycy traktują to jednak jako
przystawkę, a nie pełnowartościowy posiłek. Pyszny jest również stek
podawany ze smażoną cebulą, ziemniakami, pomidorami i ryżem, czyli lomo
saltado.
Jeśli ktoś lubi owoc awokado powinien spróbować palta a la jardinera. Miłośnicy zup poczują się wyróżnieni, gdy zasmakują sopa a la criolla, która podawana jest z makaronem. W jej skład wchodzi wołowina, warzywa, mleko i jajko. Już niewielka jej ilość nas nasyci. Tuż po przybyciu do Peru należy wypić Mate de coca, czyli napój z liści koki, który ma ułatwić nam aklimatyzację. Jeśli preferujemy jednak standardowe piwo, powinniśmy spróbować Cusco i Arequipa.