Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Portugalia   /  Portugalia – Kuchnia

Portugalia – Kuchnia

Ważnym elementem życia i sposobem spędzania wolnego czasu w Portugalii jest jedzenie i degustacja trunków. Kuchnia tego kraju nie jest zbytnio wyszukana, ale za to niezwykle smaczna, a Portugalczycy, którzy nigdy się nie śpieszą, uwielbiają długie, kilkugodzinne posiłki spożywane w gronie rodziny lub przyjaciół. Narodowym daniem tego kraju jest dorsz, zwany tu bacalhau, przyrządzany na niezliczoną ilość sposobów. Rybę tą najczęściej naciera się solą i suszy się na słońcu, co pozwala na długie jej przechowywanie i dowolne przygotowanie w odpowiednim momencie. Inne popularne w Portugalii morskie smakołyki to: sardynki, tuńczyk, łosoś, robalo czyli okoń morski, a także duże skorupiaki, kraby, krewetki, mięczaki i langusty.

Poza rybami Portugalczycy lubią także mięsiwa, szczególnie przyrządzane w kociołkach, długo duszące się we własnym sosie oraz zupy m.in. caldo verde – zielony rosół z wkładką czy zupę rybną caldeiaradas. Podobnie jak w Hiszpanii, w Portugalii bardzo popularne są tzw. "czekadełka" czyli proste przekąski takie jak: chleb, oliwki, smażony groszek, ośmiorniczki z rusztu.

Wskazówka praktyczna! W Portugalii miejsc wydających posiłki jest bardzo wiele i na szczęście dla turystów w większości z nich ceny są bardzo przystępne, a porcje obfite. Oprócz restauracji (restaurantes), warto poszukać tasca, czyli małych tawern, casa de pasto – miejscowych jadłodajni i carvejaria – portugalskich piwiarni.

Niewątpliwie znakiem rozpoznawczym Portugalii jest porto, słodkie mocne wino, często określane jako skondensowana rozkosz. Trunek ten powstaje z kilkudziesięciu gatunków winogron i jest wzmacniany spirytusem. Oprócz porto z Portugalii pochodzi wiele innych gatunków smacznych win.

Co warto zamówić?

    * Cataplana – potrawa złożona z owoców morza i kawałków szynki
    * Pastisz de chaves – ptysie z nadzieniem kiełbasianym
    * Marico – ryż z owocami morza
    * Caldo verde – zupa kapuściana z ziemniakami lub wędliną
    * Caldeiradas – zupa rybna z pomidorami, cebulą i czosnkiem
    * Papos d’amjo – "anielskie policzki", deser zrobiony na bazie żółtek i cukru, doprawiony migdałami lub owocami
    * Bolinhos de bacalhau – pulpety z dorsza
    * Prego no pao – kanapki ze stekiem
    * Risois – paszteciki z mięsem
    * Lanches – kawałki słodkiego chleba faszerowane szynką

 Portugalia jest smacznym krajem, który przypadnie Polakom do gustu.


Zostaw komentarz

Oferta dedykowana

Formularz kontaktowy

Nie wiesz dokąd jechać? Masz pytanie lub po prostu chcesz się z nami skontaktować?
Zapraszamy do wypełnienia formularza, przygotujemy ofertę specjalnie dla Ciebie.

Twoje dane kontaktowe

Dorośli: - + Dzieci: - +

Kiedy i dokąd

Wyczyść Wyczyść Popularne kierunki Wszystkie kierunki Bułgaria
Egipt
Grecja
Hiszpania
Tunezja
Turcja
Wyspy Zielonego Przylądka
Włochy
Zjednoczone Emiraty Arabskie

Długość pobytu

do 3 dni 4-6 dni 7-9 dni 10-13 dni 14-16 dni

Dodatkowe informacje