Portugalia – Kuchnia
Ważnym elementem życia i sposobem spędzania wolnego czasu w Portugalii jest jedzenie i degustacja trunków. Kuchnia tego kraju nie jest zbytnio wyszukana, ale za to niezwykle smaczna, a Portugalczycy, którzy nigdy się nie śpieszą, uwielbiają długie, kilkugodzinne posiłki spożywane w gronie rodziny lub przyjaciół. Narodowym daniem tego kraju jest dorsz, zwany tu bacalhau, przyrządzany na niezliczoną ilość sposobów. Rybę tą najczęściej naciera się solą i suszy się na słońcu, co pozwala na długie jej przechowywanie i dowolne przygotowanie w odpowiednim momencie. Inne popularne w Portugalii morskie smakołyki to: sardynki, tuńczyk, łosoś, robalo czyli okoń morski, a także duże skorupiaki, kraby, krewetki, mięczaki i langusty.
Poza rybami Portugalczycy lubią także mięsiwa, szczególnie przyrządzane w kociołkach, długo duszące się we własnym sosie oraz zupy m.in. caldo verde – zielony rosół z wkładką czy zupę rybną caldeiaradas. Podobnie jak w Hiszpanii, w Portugalii bardzo popularne są tzw. "czekadełka" czyli proste przekąski takie jak: chleb, oliwki, smażony groszek, ośmiorniczki z rusztu.
Wskazówka praktyczna! W Portugalii miejsc wydających posiłki jest bardzo wiele i na szczęście dla turystów w większości z nich ceny są bardzo przystępne, a porcje obfite. Oprócz restauracji (restaurantes), warto poszukać tasca, czyli małych tawern, casa de pasto – miejscowych jadłodajni i carvejaria – portugalskich piwiarni.
Niewątpliwie znakiem rozpoznawczym Portugalii jest porto, słodkie mocne wino, często określane jako skondensowana rozkosz. Trunek ten powstaje z kilkudziesięciu gatunków winogron i jest wzmacniany spirytusem. Oprócz porto z Portugalii pochodzi wiele innych gatunków smacznych win.
Co warto zamówić?
* Cataplana – potrawa złożona z owoców morza i kawałków szynki
* Pastisz de chaves – ptysie z nadzieniem kiełbasianym
* Marico – ryż z owocami morza
* Caldo verde – zupa kapuściana z ziemniakami lub wędliną
* Caldeiradas – zupa rybna z pomidorami, cebulą i czosnkiem
* Papos d’amjo – "anielskie policzki", deser zrobiony na bazie żółtek i cukru, doprawiony migdałami lub owocami
* Bolinhos de bacalhau – pulpety z dorsza
* Prego no pao – kanapki ze stekiem
* Risois – paszteciki z mięsem
* Lanches – kawałki słodkiego chleba faszerowane szynką
Portugalia jest smacznym krajem, który przypadnie Polakom do gustu.