Rumunia – Kuchnia
Na tradycję kulinarną Rumunii składają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej oraz w zależności od części kraju naleciałości tureckiej sztuki przygotowywania dań. Rumuni lubują się w ostrych przyprawach i potrawach opartych na nabiałach. Jedzą dużo mięsa z grilla, kiełbas oraz warzyw i owoców. Podstawowe potrawy serwowane na śniadanie niewiele różnią od europejskich. Tak jak w większości krajów, w Rumunii jada się płatki śniadaniowe, sery, wędliny. Jedynym elementem wyróżniającym to państwo jest solony jogurt. Pora obiadowa rozpoczyna się od podania przystawek. Do najpopularniejszych zakąsek należą paszteciki przyprawione cebulą, kapustą, dynią oraz bryndzą z owczego sera. W Rumunii podobnie jak w kuchni tureckiej przygotowują różnego typu sałatki oraz kulinarne wariacje przy użyciu bakłażana.
Specjałami pierwszego dania są gulasze, leczo oraz zupy opierające się na wywarze mięsnym bądź zawierające kawałki mięsa. Potrawy w menu głównym to w większości smażone bądź gotowane mięso wołowe, cielęce bądź kurczak. Najbardziej lubianymi i znanymi potrawami kuchni rumuńskiej są pulpety z rusztu doprawione czosnkiem oraz ostrymi przyprawami, gołąbki, panierowany móżdżek z szynką oraz tradycyjna mamałyga (kleik z serem, śmietaną, jajkiem i mlekiem).
W niektórych regionach można odnaleźć wpływy kuchni włoskiej, przejawiającej się w postaci makaronów, spaghetti, lasagne oraz rumuńskiej wersji pizzy. Podawany przez pizzerie placek może być jednak bardziej pikantny od klasycznej wersji pizzy.