Senegal – Kuchnia
Kuchnia senegalska zadziwia swoją różnorodnością i pełnią egzotycznych smaków. W kuchni senegalskiej odnajdziemy kwintesencję kuchni afrykańskiej, którą w idealnych proporcjach łączy się z europejską sztuką kulinarną.
W klasycznym senegalskim menu odnajdziemy wiele potraw opartych na owocach morza i rybach, jednak sami mieszkańcy tego kraju bardziej gustują w potrawach z kurczaka i innych mięsnych fanaberiach. Narodowym daniem jest kurczak yassa serwowany z cytryną, który rzeczywiście jest godny polecenia.
W senegalskiej sztuce kulinarnej można zauważyć. wiele wpływów kuchni francuskiej, najprostszym przykładem może być bagietka, która dodawana jest do wielu potraw.
Kolejną rdzenną potrawą jest ryba podawana z mocno przyprawionym ryżem i sosem pomidorowym
Senegalczycy do posiłków piją marokańskie wino lub soki z tropikalnych owoców. W Senegalu odnajdziemy dużą ilość miejscowych piw, jednak zdecydowanie najlepszym z nich jest La Gazele, które charakteryzuje się niską zawartością alkoholu i jasnym kolorem.
Początek dnia w Senegalu zaczyna się od lekkiego śniadania, które najczęściej jest słodkim posiłkiem z dużą ilością owoców. Każdy obiad składa się z lekkiej przystawki, jest najczęściej sałatka, z głównego dania i deseru. Co najdziwniejsze ostatni posiłek dnia jest najobfitszy. Kolacje podaje się do stołu w okolicach godziny 21. Kolacje często poprzedza aperitif, który złożony jest z bagietki i małych przekąsek.
Ogromną popularnością w Senegalu cieszy się awokado, które dla mieszkańców Senegalu jest jak dla nas jabłko.