Slowacja – Kuchnia
Kuchnia Słowacka wyróżnia się mnogością smaków i ogromną różnorodnością potraw. Słowackie menu powstało dzięki miksturze tradycyjnych słowackich składników i zapożyczeń wziętych od sąsiednich narodów.
Położenie Słowacji zaowocowało romansem kulinarnym z sąsiednimi kulturami. W klasycznym słowacki menu znajdziemy wpływy węgierskie, czeskie, rosyjskie, a niektóre z dań przypominają naszą polską domową kuchnię. Mówi się, że kuchnia słowacka to kuchnia narodów.
Węgrzy dodali pikantnych przypraw do słowackiej sztuki kulinarnej. Słowacy przyjęli od nich paprykę jako wyznacznik smaku, a także takie dania jak leczo i gulasz.
W słowackim menu odnajdziemy czeskie knedle, czy dobrze nam znane pierogi. Słowacy słyną z dobrego piwa i pysznych owczych serów. Piwo warzone przez Słowaków wyróżnią dużą zawartością ekstraktu i charakterystyczną dla nich goryczką.
Na słowackich stołach nie może zabraknąć dań przygotowywanych na bazie mąki (knedle, kluski, pierogi). Ogromną popularnością cieszy się baranina i dziczyzna, a także kiszona kapusta podawana na kilka sposobów.
Do typowo słowackich dań należą: jajka na szynce, rosół z wołowiny, kapuśniak, schabowy z kością, naleśniki z konfiturą i zupa czosnkowa.
Pierwszą słowacką potrawą narodową jest Skalický trdelník, czyli ciasto w kształcie walca, które jest puste w środku. Taki Skalický trdelník uzyskuje się poprzez nawinięcie ciasta drożdżowego na wałek drewniany. Gotowe ciasto posypuje się wedle uznania różnego rodzaju bakaliami, pestkami dyni, orzechami. Po upieczeniu całość posypuje się cukrem waniliowym i cukrem pudrem.