Sri Lanka – Kuchnia
Mówiąc o Sri Lance nie można również zapomnieć o tamtejszej kuchni. Choć wydaje się, że Sri Lanka to tylko ryż z curry, tak naprawdę wyspa oferuje o wiele więcej. Curry jest jednak niezwykle urozmaicane i powstaje z drobiu, wołowiny, krabów, ryb, albo ze wszystkiego naraz. Oczywiście w potrawach nie brakuje chili i przyprawy curry. Jak widać miłośnicy pikantnych potraw będą zachwyceni zwłaszcza, że do dań dodaje się symbole, czyli niezwykle pikantne, marynowane warzywa.
Na Sri Lance uwielbiany jest także hopper, czyli placek z mleczkiem kokosowym, natomiast jeśli do tej przekąski dodamy jajka sadzone poznamy popularne na Sri Lance śniadanie, czyli egg-hopper. Skoro już o plackach mowa warto wspomnieć o rotty – naleśniku wypełnionym warzywami, mięsem i czasem jajkami. Całość przyprawiona jest curry.
Mieszkańcy wyspy przepadają także na jogurtem Buffalo, który składa się ze zsiadłego mleka bawolego. Do jogurtu dodaje się miód kokosowy lub słodki syrop. I w końcu ryby i owoce morza, których na Sri Lance zabraknąć nie mogło. Cały wachlarz gatunków ryb i owoców morza prezentowany jest turystom w przeróżnych daniach. Oczywiście wśród gamy potraw nie brakuje rybnego curry.