Wycieczka.pl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Etiam posuere varius
magna, ut accumsan quam pretium
vel. Duis ornare

Latest News
Follow Us
GO UP
  /  Przewodnik   /  Sri-Lanka   /  Sri Lanka – Kuchnia

Sri Lanka – Kuchnia

Mówiąc o Sri Lance nie można również zapomnieć o tamtejszej kuchni. Choć wydaje się, że Sri Lanka to tylko ryż z curry, tak naprawdę wyspa oferuje o wiele więcej. Curry jest jednak niezwykle urozmaicane i powstaje z drobiu, wołowiny, krabów, ryb, albo ze wszystkiego naraz. Oczywiście w potrawach nie brakuje chili i przyprawy curry. Jak widać miłośnicy pikantnych potraw będą zachwyceni zwłaszcza, że do dań dodaje się symbole, czyli niezwykle pikantne, marynowane warzywa.

Na Sri Lance uwielbiany jest także hopper, czyli placek z mleczkiem kokosowym, natomiast jeśli do tej przekąski dodamy jajka sadzone poznamy popularne na Sri Lance śniadanie, czyli egg-hopper. Skoro już o plackach mowa warto wspomnieć o rotty – naleśniku wypełnionym warzywami, mięsem i czasem jajkami. Całość przyprawiona jest curry.

Mieszkańcy wyspy przepadają także na jogurtem Buffalo, który składa się ze zsiadłego mleka bawolego. Do jogurtu dodaje się miód kokosowy lub słodki syrop. I w końcu ryby i owoce morza, których na Sri Lance zabraknąć nie mogło. Cały wachlarz gatunków ryb i owoców morza prezentowany jest turystom w przeróżnych daniach. Oczywiście wśród gamy potraw nie brakuje rybnego curry. 

Zostaw komentarz

Oferta dedykowana

Formularz kontaktowy

Nie wiesz dokąd jechać? Masz pytanie lub po prostu chcesz się z nami skontaktować?
Zapraszamy do wypełnienia formularza, przygotujemy ofertę specjalnie dla Ciebie.

Twoje dane kontaktowe

Dorośli: - + Dzieci: - +

Kiedy i dokąd

Wyczyść Wyczyść Popularne kierunki Wszystkie kierunki Bułgaria
Egipt
Grecja
Hiszpania
Tunezja
Turcja
Wyspy Zielonego Przylądka
Włochy
Zjednoczone Emiraty Arabskie

Długość pobytu

do 3 dni 4-6 dni 7-9 dni 10-13 dni 14-16 dni

Dodatkowe informacje