Włochy – Kuchnia
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uznanych sztuk kulinarnych na świecie, potrawy przygotowywane przez włoskich mistrzów gotowania, to w większości szczere arcydzieła, które charakteryzuje powiew świeżości płynący z Morzą Śródziemnego i włoskich gajów.
Kuchnia włoska to kuchnia bardzo kolorowa i różnorodną, w znacznym stopniu zróżnicowana i zależna od regionu, w którym jest przygotowywana. Każdy z 20 regionów, a także miasta mają swój smak i odrębną tradycję przygotowywania potraw.
Północ wyróżnia się potrawami opierającymi się na ryżu, w tym regionie ogromną popularnością cieszy się polenta – przygotowana z mąki kukurydzianej luk kaszki. Również w tej części do wielu dań dodaje się masło.
Południe to pasty i długowieczna oliwa, która spływa praktycznie po każdej potrawie. W zależności od miejscowości w kuchni włoskiej odnajdziemy także faszerowane pierożki, desery, wyśmienite lody, fondue, dania mięsne, kurczaki, sos bolognese i jedyną w swoim rodzaju pizzę, która nigdzie indziej nie smakuje tak jak we Włoszech.
Kuchnia włoska wyróżnia się dobrym smakiem, bijącym od soczystych warzyw i pachnących przypraw. W prawdziwej włoskiej kuchni pachnie przyprawami, tu nie może braknąć bazylii, tymianku, rozmarynu, mięty czy oregano. Podstawą włoskiej kuchni są soczyste oliwki, oliwa z oliwek, pomidory, cebula i aromatyczny czosnek.
Włochy to w znacznej części Morze Śródziemne, dlatego również i w kuchni włoskiej nie może zabraknąć bogactw płynących z tego wspaniałego morza. W tradycyjnym śródziemnomorskim menu pełno owoców morza i smakowitych ryb, które doprawia się solą morską.
Tradycyjny włoski posiłek będzie składać się z przystawki, pasty i głównego dania z ryby, mięsa lub drobiu urozmaiconego risotto bądź sałatką.
Włoska kuchnia emanuje słońcem, morzem i radością życia, dlatego we włoskiej kuchni nie może zabraknąć szlachetnego wina, które uatrakcyjnia smak każdego słonecznego dnia. Wino we Włoszech jest jak cudowne lekarstwo na długowieczność, przy nim każdy dzień naszych wakacji będzie mijał wolno i beztrosko.
Można powiedzieć, że we Włoszech sztuka kulinarna stanowi nie tylko osobny rozdział w życiu każdego Włocha, na ten temat można by napisać wielowątkową powieść, a rozdziałem byłby każdy z regionów tego kraju. Wybierając się na wczasy do Włoch będziemy zmuszeni dopisać do atrakcji turystycznych kuchnię włoską, której warto smakować i na którą koniecznie trzeba poświęcić więcej czasu.