Izrael - Kuchnia

slider-left-handle.png
  • 4043_iconslider.jpg
  • 4044_iconslider.jpg
  • 4045_iconslider.jpg
  • 8879_iconslider.jpg
  • 4038_iconslider.jpg
  • 4039_iconslider.jpg
  • 4040_iconslider.jpg
  • 4041_iconslider.jpg
  • 4042_iconslider.jpg
slider-right-handle.png

Izrael posiada nie tylko bogatą kulturę, architekturę i piękne zabytki. Izrael można także poznawać przez podniebienie. O tym, że jedzenie jest pyszne, kolorowe, ładnie podane i niezwykle aromatyczne nie trzeba mówić, bo wydaje się to oczywiste. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę z ogromnej wagi, jaką przykładają do jedzenia Izraelczycy.

W szabat większość Żydów przestrzega religijnej tradycji i w tym dniu nie gotuje żadnych potraw. Tradycyjnym daniem kuchni żydowskiej jest czulent, czyli duszone mięso przyrządzane w piątek przez zachodem słońca.

Kuchnia Żydowską jest bardzo bogata i dzieli się ze względu na wpływy różnych kultur. Pierwszą charakterystyczną szkoła przygotowywania potraw jest orientalna kuchnia żydowska. Dania te dotarły do Izraela za pośrednictwem Żydów z krajów arabskich. Potrawy należące do tego gatunku, to oprócz sałatek: falafelu i szałarmy.

Wpływy wschodnioeuropejskie w kuchni żydowskiej reprezentują: sznycel wiedeński, węgierski gulasz. Jednak w Izraelu ich smak wydaje się być zupełnie inny. Do najsmaczniejszych dań należą bliny, czyli drożdżowe placuszki podawane ze słonym nadzieniem z grzybów czy sera, które podbiły serca wielu turystów.

Jeśli chcemy jeszcze bardziej zasmakować tradycji spróbujmy typowych palestyńskich dań jak np. hummus, czyli pasta z ciecierzycy, zupa jarzynowa - melok, fuul przygotowywany z przetartego bobu, przyprawionego czosnkiem oraz kubbe czyli mielona baranina lub wołowina z przyprawami. Drogie lokale w Hebronie i Jerychu podają w swoim menu mansaf, pyszną potrawę z ryżu z małymi kawałkami jagnięciny, orzechami, przyprawioną ziołami i skropioną sokiem z cytryny. Niepowtarzalny smak tamtejszych potraw wart jest swojej ceny.

Z Nablus i północy pochodzi musakan, kurczak smażony na oliwie z cebula i charakterystyczną dla tego regionu kwaskową przyprawą sumak. Musakan podawany jest na chlebku pita. Jerozolima szczyci się daniem -maklubi, czyli ryżu, jagnięciny, bakłażanów i innych warzyw.

Nie wiesz gdzie jechać?

Wypełnij poniższy formularz, a my pomożemy
Ci wybrać najlepszą ofertę.

Zostaw wiadomość »

Zadzwoń do nas

12 333 77 79
 pn-sb: 10-21, nd: 10-20

Przewodnik - losowe artykuły

483_guide_randomarticle.jpg Czar wysp greckich

Do wakacji jeszcze kilka miesięcy, ale spragnieni słońca...

8581_guide_randomarticle.jpg Koniecznie zapakuj...

Inne gniazdka elektryczne oznaczają problemy z naładowaniem...

187_guide_randomarticle.jpg Stąpając po tureckiej krainie...

Turcja dla wielu to wciąż tylko piękna pogoda, rozległe...

530_guide_randomarticle.jpg Cypr Północny, nowy raj dla...

Cypr  Północny  to  kraj  dziewiczy...

8875_guide_randomarticle.jpg Długi weekend

Majówka i inne długie weekendy stały się popularną formą...

9606_guide_randomarticle.jpg Wyspy Zielonego Przylądka...

Republika Zielonego Przylądka to długie, piaszczyste plaże,...

Przewodnik - inne kraje

Polecane wycieczki

woman-in-hat.jpg
Dlaczego warto rezerwować
na Wycieczka.pl?
  • Gwarancja najniższej ceny!
  • Miła i fachowa pomoc konsultanta
  • Bezpieczne zakupy
Odwiedź nasz salon sprzedaży
w Krakowie!
Biuro
Biuro Podróży Wycieczka.pl
Futura Park Kraków
ul. Prof. A. Różańskiego 32
32-085 Modlniczka k. Krakowa

Zobacz na mapie »

Najlepsze biura podróży na Wycieczka.pl

Rainbow Tours Rainbow Tours Biuro podróży ITAKA Grecos Exim Tours Wezyr Holidays Logos Tours Biuro podróży Best Reisen Trade and Travel Rudolf Reisen Ecco Holiday Ecco Travel Atlas Tours Itaka & Gala Prima Holiday Sun & Fun
Pomożemy Ci znaleźć odpowiednią ofertę.
Zostaw swój numer. Oddzwonimy wkrótce.