Turcja – Kuchnia
Dania kuchni tureckiej charakteryzują się dużą gamą świeżych warzyw, ziół oraz przypraw.Od soczystych pomidorów, szlachetnych oliwek, świeżego tymianku i pachnącej bazylii po puszyste sery, delikatne mleko i zdrowe ryby. Można powiedzieć, że kuchnia turecka to typowa kuchnia śródziemnomorska, jednak uparte tkwienie w takim przekonaniu może być mylne. Turcy w swoim jadłospisie jako jedyni mogą poszczycić się specjałami z grilla.Chlubą są także potrawy zaczerpnięte z tradycji kulinarnych Indonezji, Meksyku, Japonii czy Indii.
Tureckie menu składa się w większości z dań mięsnych, opiekanych na pionowym rożnie bądź grillowanych czy też duszonych, w specjalnych naczyniach. Do najpopularniejszych z tego typu potraw należy okryty światową sławą kebab. W Turcji ta potrawa jest tak znana, iż pojawią się przeróżne eksperymenty co do jej przygotowywania. Oprócz typowego dla Polaków kebaba z wołowiny i kurczaka, można spotkać wersje z baraniny czy ryby.
Turcy wręcz lubują się w zupach. Spożywają je na śniadanie, obiady, kolacje a nawet w przerwach między posiłkami.
Turcja z racji swojego położenia jest państwem bogatym w ryby, będąc na wakacjach w tym pięknym kraju grzechem byłoby nie spróbować świeżego tuńczyka, makreli, turbota bądź innych gatunków ryb, których jest tu ogromny wybór. Pod względem konsumpcji mięso ryb jest na drugim miejscu po baraninie.
Tureckim królem warzyw jest bakłażan. Jest on namiętnie i w różnej postaci dodawany prawie do każdego dania. Narodowym napojem jest herbata, z której Turcja słynie na całym świecie a najlepszym alkoholem jest raki – gronowa brandy o posmaku anyżu.
Co najważniejsze, dla wrażliwego na smak konesera, kuchnia turecka jest rarytasem. Można tu znaleźć prawdziwe bogactwa sztuki kulinarnej oraz wyśmienitą poezję serwowanych potraw.