Filipiny – Zdrowie i szczepienia
Podróżnych z Polski nie obowiązują żadne szczepienia obowiązkowe. Warto jednak na co najmniej 6 tygodni przed wyjazdem skontaktować się z lekarzem w celu konsultacji niektórych szczepień zalecanych na Filipinach.
Spośród chorób występujących na Filipinach należy wymienić :
- wirusowe zapalenie wątroby typu A i B;
- chorobę Heinego – Medina;
- tężec i błonicę;
- engę (choroba wirusowa o cechach gorączki krwotocznej);
- malarię – na terenach zagrożonych występuje przez cały rok, nie jest spotykana w miastach i górach; przed wyjazdem warto zaopatrzyć się w leki przeciwmalaryczne i środki ochrony przed ukłuciami komarów.
W zależności od terminu i charakteru naszej wyprawy można zaszczepić się przeciw:
- japońskiemu zapaleniu mózgu i
- durowi brzusznemu.
Ze względu na tropikalny klimat, pobyt na Filipinach może być uciążliwy dla osób starszych, dzieci i przewlekle chorych (chodzi tu zwłaszcza o choroby układu krążenia).
Wyjazd, szczególnie w porze deszczowej,
powinien być uprzednio skonsultowany z lekarzem. Należy pamiętać o
nakryciu głowy i stosowaniu kremów z wysokim filtrem UV – komplikacje
wywołane udarem bądź oparzeniami słonecznymi mogą być bardzo poważne.
Przed wyjazdem należy się ubezpieczyć. Mimo, iż koszty leczenia na
Filipinach nie są tak wysokie jak w Europie, to i tak możemy słono
zapłacić za opiekę medyczną (szczególnie w nagłych i ciężkich
przypadkach).
Posiadacze kart Euro26 i ISIC są automatycznie ubezpieczani. W przypadku korzystania z ubezpieczenia trzeba niezwłocznie powiadomić ubezpieczyciela – w przeciwnym wypadku możemy utracić prawo do korzystania z niego.
Wizyta u lekarza na Filipinach
kosztuje kilkanaście dolarów.
Natomiast koszt leczenia szpitalnego waha
się od kilkudziesięciu do kilkuset dolarów za dobę (w zależności od
standardu szpitala bądź kliniki, w której jesteśmy poddawani
hospitalizacji). Jeśli regularnie przyjmujemy jakiś lek należy mieć
przy sobie jego skład po łacinie albo wykupić jeszcze w Polsce
odpowiedni zapas.
Na Filipinach należy również uważać na spożywane produkty. Owoce i
warzywa trzeba myć przegotowaną wodą, a dodatkowo warto obierać je ze
skórki. Lokale gastronomiczne, w których higiena na pierwszy rzut oka
pozostawia wiele do życzenia, należy omijać z daleka. Musimy zachować
ostrożność przy spożyciu sałatek, mięsa, owoców morza i lodów –
zatrucia pokarmowe mogą być groźne dla zdrowia i życia. Absolutnie
niewskazane jest picie wody z nieznanego źródła (podobnie rzecz się ma
z sokami i mlekiem).
Kostki lodu dorzucane do napojów często zrobione
są z nieprzegotowanej wody, dlatego trzeba na nie uważać. Najlepiej
spożywać kapslowaną wodę mineralną zakupioną w sklepie – ryzyko
zachorowań jest wówczas najmniejsze. Należy uważać na wodę niegazowaną
sprzedawaną w zakręcanych plastikowych butelkach – często jest to
zwykła woda z kranu, zawierająca liczne bakterie i pasożyty groźne dla
naszego zdrowia.