Slowacja – Kultura i religia
Słowacja jest krajem różnorodnym, z wieloma narodowymi mniejszościami. Na obecny kształt jej kultury wpłynęli przede wszystkim – z racji historycznych – Węgrzy i Czesi. Mniejszość węgierska do dziś stanowi prawie 10% mieszkańców kraju (co niestety jest przyczyną licznych konfliktów i zatargów). Drugą znaczącą mniejszością są Romowie (zamieszkują głównie wschodnią część kraju).Dominującą rolę na Słowacji odgrywa religia katolicka. Słowacy pozostają bardzo religijnym, praktykującym narodem, czym różnią się np. od sąsiednich Czechów.
Kultura słowacka zawiera wiele elementów wspólnych z polską i czeską kulturą góralską. Podobieństwo można odnaleźć m.in. w strojach ludowych, pieśniach, tańcach. Górale beskidzcy żyjący po różnych stronach granicy mają bowiem wspólne korzenie: łączy ich wołoskie pochodzenie przodków, którzy przybyli z terenów wschodnich Karpat (dzisiejszej Rumunii). Związki widoczne są też np. w sztuce kulinarnej. Jest ona raczej prosta, dość obfita w tłuszcze. Pod Tatrami typową potrawą jest zapiekany ser żółty. Słowacy produkują również wędzone sery, konkurujące z polskimi oscypkami. Znawcy podkreślają, że w zasadzie receptura ich produkcji nie zna pojęcia administracyjnej granicy, a polscy górale jedynie uprzedzili słowackich współbraci w oficjalnej rejestracji oscypka jako potrawy regionalnej. Ponadto wiele słowackich potraw ma korzenie węgierskie.